Про те як вибрати котел опалення, а також способи доставки тепла і ключові відмінності опалювальних систем

У минулі часи, центром кожної хати ставала піч. Вона обігрівала житло, з її допомогою готували їжу, а на її охолонувшій поверхні можна було навіть спати. Часи змінюються, але суть залишається незмінною – замість повноцінної печі, сучасний заміський будинок опалюється котлом. Основною його функцією є нагрів води або будь-якого іншого теплоносія для прогріву всієї площі приміщень. 

Як ми вибираємо котел для опалення? Класифікація

Різновиди котлів:

  • газовий
  • електричний
  • рідкопаливний
  • твердопаливний
  • піролізний
  • комбінований

Розписувати детальні розрахунки тут ми не будемо. Вид палива визначається місцем розташування та доступністю, так для великого міста, найкраще підійде газовий або електричний котел.

Для більшості господарів газове обладнання – ідеальний варіант. Повсюдна газифікація і доступність знову-таки змушує використовувати газовий агрегат. Недоліком є ​​той факт, що доведеться потурбуватися монтажем автоматики (для аварійних ситуацій) і оформленням відповідного дозволу.

Найдорожчими в експлуатації вважають електрокотли. Сучасні котли не потребують особливого догляду і  прості у використанні. 

 

Рідкопаливний / Твердопаливний котел

Якщо електроенергія обходиться дуже дорого, а газ в силу будь-яких причин не підходить, то можна розглянути варіант з рідкопаливним котлом. Він підійде для будинків, загальною площею більше 150-200 квадратних метрів. За ККД він схожий з газовими котлами  але замість газу тут використовується дизельне паливо або інші вуглеводневі похідні. Для автономної системи можна обладнати сховище-цистерну (принцип схожий з використанням газгольдера).

Твердопаливні котли для опалення – вважаються  найменш вибагливими до якості енергоресурсів (зазвичай це: дрова, вугілля або пелети) .Однак, для палива доведеться обладнати окреме сховище або навіть повноцінний бункер. В іншому випадку, доведеться витрачати час на закладку нової партії палива, що дуже незручно. Крім того, такий агрегат потребує періодичного чищення камери згорання, теплообмінника та димоходу від продуктів горіння (набагато частіше ніж інші).

Доцільність використання піролізних / комбінованих систем
З універсальним обладнанням (здатним працювати на газу / рідкому паливі) в принципі, питань не виникає. Воно зручно в разі, якщо господар зможе правильно налаштувати своєчасні поставки сировини, а в разі відсутності такого, перейти на електроопалення наприклад. Однак, потреба в універсальному котлі відпадає якщо є можливість встановити:

  • газгольдер;
  • цистерну з дизельним паливом;
  • бункер (для твердопаливного агрегату).

З піролізними котлами все трохи складніше. По-перше, вони потребують подачі палива (брикети, дрова, тирса, вугілля і т.д.) але принцип дії тут дещо інший. Тепло вони генерують на спалюванні газу, що виділяється при вигорянні палива в основній камері. Якщо говорити відверто, то вони не перевершують інші варіанти ні в чому, крім ціни – сам агрегат і його монтаж обійдуться в рази дорожче.

Так що в приватний будинок завжди можна вибрати що-небудь більш відповідне. А піролізні котли краще залишити для інших цілей (для промисловості). Звернутися за допомогою можна до фахівців Буд Клімат – у них завжди знайдеться готове рішення. А якщо є бажання і бюджет, то можна замовити повноцінний проект з нуля.

 

Одноконтурна / двоконтурна система. Що вибрати?

Різниця між ними, багатьом неочевидна. А вона є:

Одноконтурний котел має один теплообмінник і працює як правило на опалення, але може і працювати на нагрів води  тільки в комбінації з бойлером непрямого нагріву.

Двоконтурне обладнання дозволяє забезпечити і нагрів гарячої  води та опалення. Для цього котел обладнується основним і допоміжним теплообмінником.  Для стандартних моделей передбачена наступна схема роботи котла:

  • споживач відкриває кран з гарячою водою;
  • автоматично задіюється допоміжний теплообмінник для гарячої води (по пріорітету);
  • починається подача гарячої води в контур водопостачання (санвузлів і т.д.).

При використанні сучасного опалювального обладнання Ви отримуєте комфорт в період міжсезоння та завжди гарячу воду у крані.